Friday, December 13, 2013

Ή ΠΑΠΑΣ ΠΑΠΑΣ Ή ΖΕΥΓΑΣ ΖΕΥΓΑΣ

Οι τρεις βουλευτές της Ημαθίας μιλούν στην "Η" και παίρνουν θέση
υπέρ του ασυμβίβαστου ανάμεσα στην βουλευτική ιδιότητα
και την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος

Έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η κοινή πρόταση των δύο μεγάλων κομμάτων - στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος - για τη θέσπιση ασυμβιβάστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος.

Οι βουλευτές αυτοί - στην πλειοψηφία τους νομικοί και γιατροί στο επάγγελμα - αρνούνται να εγκρίνουν δια της ψήφου τους τη θέσπιση ασυμβίβαστου με κύριο επιχείρημα ότι δεν είχαν ενημερωθεί επί της προτάσεως πριν λάβουν την απόφαση να διεκδικήσουν τη βουλευτική έδρα. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το θέμα που προέκυψε είναι καθαρά οικονομικό και θα αποτελέσει μεγάλο πολιτικό "αγκάθι", διότι αρκετοί από τους βουλευτές που αντιδρούν , απειλούν με παραίτηση από το βουλευτικό τους αξίωμα.

Το θέμα αυτό εδώ και μέρες αποτελεί μοναδικό αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή γι' αυτό η "Η" επικοινώνησε χθες με τους Ημαθιώτες βουλευτές (με τον κ. Χρυσοχοίδη δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία) και κατέγραψε την άποψή τους για το παραπάνω ζήτημα.
Η θέση που εξέφρασαν οι κ. Γικόνογλου, Χαλκίδης, Φωτιάδης ήταν υπέρ του ασυμβιβάστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος διότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

"Εγώ ψάχνω ελεύθερο χρόνο και δεν μπορώ να βρω ούτε δευτερόλεπτο οπότε δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς ο Λυκουρέζος για παράδειγμα με τόσες υποθέσεις βρίσκει χρόνο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βουλευτικής ιδιότητας. Απλά αυτοί οι οποίοι θέλουν να ασκούν το επάγγελμά τους και να είναι βουλευτές, ένα και μοναδικό στόχο έχουν.


Μέσα από το βουλευτικό τους αξίωμα να αυξήσουν την πελατεία τους και να μπορούν να επηρεάζουν αυτούς που βγάζουν αποφάσεις, προς όφελος τους", υπογράμμισε ο Μόσχος Γικονογλου ενώ ο Μιχάλης Χαλκίδης επεσήμανε:
"Είμαι υπέρ του ασυμβίβαστου. Aυτoi που είναι κατά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν λόγους οικονομικής ωφέλειας. Έχουν την επιχείρησή τους, είτε είναι μεγάλοι γιατροί, είτε δικηγόροι και κόmονται επειδή οι οικονομικές απολαβές της προσωπικής τους δουλειάς είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες από τη βουλευτική αποζημίωση η οποία μετά κόπων και βασάνων ανταποκρίνεται στα έξοδό τους. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος αλλά η βουλευτική ιδιότητα είναι επιλογή τους. Ας διαλέξουν τελικά ένα από τα δυο. Μ' αυτή τη λογική κι εμείς έπρεπε να κρατήσουμε το επάγγελμά μας. Τελικά ή ασχολείσαι με την πoλιτική ή δεν ασχολείσαι. Αν εγώ ήμουν ένας μεγαλογιατρός ή ένας μεγαλοδικηγόρος, γιατί περί αυτών πρόκειται, και δεν είχα αποκλειστική απασχόληση τη βουλευτική ιδιότητα θα ξόδευα πολλές ώρες στην προσωπική μου δουλειά. Γι' αυτό εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να διαχωριστούν αυτά τα δυο". 

Τέλος ο Ηλίας Φωτιάδης τόνισε:
"Η βουλευτική ιδιότητα είναι ένα λειτούργημα. Εγώ είμαι υπέρ του ασυμβίβαστου διότι πιστεύω ότι ο βουλευτής πρέπει να είναι στην υπηρεσία της πολιτείας, του πολίτη και να βρίσκεται στη Βουλή. Είμαι από τους λίγους βουλευτές που δίνουν το παρόν σε όλες τις συνεδριάσεις και μπορώ να πω ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν έρχονται καθόλου".

No comments:

Post a Comment