Friday, December 27, 2013

Ναουσαιϊκο Καρναβάλι

Αρκετός κόσμος και φέτος για να απολαύσει το έθιμο "Γιανίτσαροι και Μπούλες"

Αρκετός κόσμος - αν και αισθητά λιγότερος από πέρυσι - επισκέφθηκε και φέτος τη Νάουσα για να παρακολουθήσει το πατροπαράδοτο καρναβάλι της.
Φέτος, την Κυριακή και την Κ. Δευτέρα, δεν υπήρξε παρέλαση, αλλά το πρόγραμμα ήταν ελεύθερο.

Τα μπουλούκια "Γιανίτσαροι και Μπούλες" ακολούθησαν το καθιερωμένο δρομολόγιό τους, ενώ τα λαογραφικά συγκροτήματα χόρευαν ελεύθερα στους δρόμους της πόλης, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Όμορφη έκπληξη αποτέλεσε η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, από το Λύκειο Ελληνίδων, το ΚΑΠΗ και τον Ιππικό όμιλο.

Η πομπή με τα προικιά την πρώτη ημέρα και τη νύφη και το γαμπρό τη δεύτερη, ξεκίνησε από το παραδοσιακό σπίτι στα Αλώνια και κατέληξε στο ξενοδοχείο Χαγιάτι, όπου οργανώθηκε γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορό.

Εκεί ήταν συγκεντρωμένος και πολύς κόσμος, που διασκέδασε μαζί με τους οργανωτές.
Την Κυριακή το πρωί στο Σπήλαιο θα εμφανιστούν και πάλι οι "Γιανίτσαροι και Μπούλες". Θα χορέψουν και στους επισκέπτες θα προσφερθούν γλυκίσματα και κρασί.

Saturday, December 21, 2013

ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Kαθησυχαστικός ο υπουργός Εθν. Αμύνης  αλλά τα γεγονότα τρέχουν ραγδαία
Κρούσματα λευχαιμίας και στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εθν. Αμύνης έσπευσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το "σύνδρομο των Βαλκανίων" και τις επιπτώσεις του στην υγεία των ελλήνων στρατιωτικών που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο την ίδια στιγμή η σύγχυση εντείνεται καθώς στρατιωτικοί και φοιτητές σπεύδουν να υποβληθούν σε εξετάσεις. Εντείνονται και στη χώρα μας οι φόβοι για το "σύνδρομο των Βαλκανίων", με την επιβεβαίωση από το ΓΕΕΘΑ και ύστερα από παλινωδίες, ότι διεγνώσθη λευχαιμία σε έλληνα υπαξιωματικό που υπηρέτησε στη Βοσνία την περίοδο '97 -98, και πλέον ερευνάται αν συνδέεται με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τις νατοίκές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία. Τον Αύγουστο του 2000. μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. ο υπαξιωματικός εισήχθη εσπευσμένα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με συμπτώματα καλπάζουσας λευχαιμίας.Ο λοχίας νοσηλεύτηκε για αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο και ακολούθως έλαβε εξιτήριο για το σπίτι του, όπου παραμένει μέχρι σήμερα με αναρρωτική άδεια.


Όλο αυτό το διάστημα ουδείς από τους γιατρούς του 424ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου σκέφτηκε ότι πρέπει να ενημερώσει για το περιστατικό τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΣ ή ακόμη και το ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι επιτελείς να μην γνωρίζουν απολύτως τίποτα για το κρούσμα λευχαιμίας! Ακόμη και το πρωί της Πέμπτης, σε συνεδρίαση υπό τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο, ο διευθυντής υγειονομικού, υποστράτηγος Ανυφαντάκης, δεν ανέφερε τίποτα.

Όταν μάλιστα, μετά τη γνωστοποίηση του κρούσματος λευχαιμίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ζήτησε εξηγήσεις από τον διευθυντή υγειονομικού, ο υποστράτηγος Ανυφαντάκης δήλωσε ότι δεν ανέφερε τίποτα, επειδή δεν ρωτήθηκε σχετικά! Νέα ανησυχία, όμως, προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία, σύμφωνα με το οποίο ακόμη ένας στρατιώτης (πενταετούς υποχρέωσης) που υπηρετούσε στο Κοσσυφοπέδιο, νοσηλεύτηκε με λευχαιμία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, περίπου ένα μήνα πριν και τώρα βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Το περιστατικό πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Friday, December 13, 2013

Ή ΠΑΠΑΣ ΠΑΠΑΣ Ή ΖΕΥΓΑΣ ΖΕΥΓΑΣ

Οι τρεις βουλευτές της Ημαθίας μιλούν στην "Η" και παίρνουν θέση
υπέρ του ασυμβίβαστου ανάμεσα στην βουλευτική ιδιότητα
και την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος

Έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η κοινή πρόταση των δύο μεγάλων κομμάτων - στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος - για τη θέσπιση ασυμβιβάστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος.

Οι βουλευτές αυτοί - στην πλειοψηφία τους νομικοί και γιατροί στο επάγγελμα - αρνούνται να εγκρίνουν δια της ψήφου τους τη θέσπιση ασυμβίβαστου με κύριο επιχείρημα ότι δεν είχαν ενημερωθεί επί της προτάσεως πριν λάβουν την απόφαση να διεκδικήσουν τη βουλευτική έδρα. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το θέμα που προέκυψε είναι καθαρά οικονομικό και θα αποτελέσει μεγάλο πολιτικό "αγκάθι", διότι αρκετοί από τους βουλευτές που αντιδρούν , απειλούν με παραίτηση από το βουλευτικό τους αξίωμα.

Το θέμα αυτό εδώ και μέρες αποτελεί μοναδικό αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή γι' αυτό η "Η" επικοινώνησε χθες με τους Ημαθιώτες βουλευτές (με τον κ. Χρυσοχοίδη δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία) και κατέγραψε την άποψή τους για το παραπάνω ζήτημα.
Η θέση που εξέφρασαν οι κ. Γικόνογλου, Χαλκίδης, Φωτιάδης ήταν υπέρ του ασυμβιβάστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος διότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

"Εγώ ψάχνω ελεύθερο χρόνο και δεν μπορώ να βρω ούτε δευτερόλεπτο οπότε δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς ο Λυκουρέζος για παράδειγμα με τόσες υποθέσεις βρίσκει χρόνο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βουλευτικής ιδιότητας. Απλά αυτοί οι οποίοι θέλουν να ασκούν το επάγγελμά τους και να είναι βουλευτές, ένα και μοναδικό στόχο έχουν.


Μέσα από το βουλευτικό τους αξίωμα να αυξήσουν την πελατεία τους και να μπορούν να επηρεάζουν αυτούς που βγάζουν αποφάσεις, προς όφελος τους", υπογράμμισε ο Μόσχος Γικονογλου ενώ ο Μιχάλης Χαλκίδης επεσήμανε:
"Είμαι υπέρ του ασυμβίβαστου. Aυτoi που είναι κατά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν λόγους οικονομικής ωφέλειας. Έχουν την επιχείρησή τους, είτε είναι μεγάλοι γιατροί, είτε δικηγόροι και κόmονται επειδή οι οικονομικές απολαβές της προσωπικής τους δουλειάς είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες από τη βουλευτική αποζημίωση η οποία μετά κόπων και βασάνων ανταποκρίνεται στα έξοδό τους. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος αλλά η βουλευτική ιδιότητα είναι επιλογή τους. Ας διαλέξουν τελικά ένα από τα δυο. Μ' αυτή τη λογική κι εμείς έπρεπε να κρατήσουμε το επάγγελμά μας. Τελικά ή ασχολείσαι με την πoλιτική ή δεν ασχολείσαι. Αν εγώ ήμουν ένας μεγαλογιατρός ή ένας μεγαλοδικηγόρος, γιατί περί αυτών πρόκειται, και δεν είχα αποκλειστική απασχόληση τη βουλευτική ιδιότητα θα ξόδευα πολλές ώρες στην προσωπική μου δουλειά. Γι' αυτό εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να διαχωριστούν αυτά τα δυο". 

Τέλος ο Ηλίας Φωτιάδης τόνισε:
"Η βουλευτική ιδιότητα είναι ένα λειτούργημα. Εγώ είμαι υπέρ του ασυμβίβαστου διότι πιστεύω ότι ο βουλευτής πρέπει να είναι στην υπηρεσία της πολιτείας, του πολίτη και να βρίσκεται στη Βουλή. Είμαι από τους λίγους βουλευτές που δίνουν το παρόν σε όλες τις συνεδριάσεις και μπορώ να πω ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν έρχονται καθόλου".

Thursday, December 5, 2013

ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

Το καταγγέλλει και αναζητά χορηγούς
για να μην μείνει το έργο στα συρτάρια.

Το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων του ανέθεσε το 1996 την συγκέντρωση, αξιοποίηση, συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης ενός τόμου μετά των παραρτημάτων του που θα τεκμηρίωνε την Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

Απεδέχθη την πρόταση, προχώρησε και το έργο ολοκληρώθηκε. Όταν όμως ήταν έτοιμος να το παραδώσει το Προεδρείο της Βουλής αρνήθηκε να το παραλάβει.
Τώρα ο εξ Ημαθίας καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Γάλλους, αποφάσισε να μην αφήσει στα συρτάρια το έργο του αλλά να το εκδώσει με την βοήθεια χορηγών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ακόμη και συνδρομητών με την μέθοδο της προεγγραφής.

Ιδού πως περιγράφει ο ίδιος την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης στην επιστολή που μας έστειλε:
Η λέξη "Γενοκτονία" στις μέρες μας συνειρμικά επικεντρώνει τη σκέψη μας στα δυο τραγικά γεγονότα του αιώνα μας, τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Νεότουρκους και τη Γενοκτονία των Εβραίων και των σλαβικών λαών το 1940-44 από τους Γερμανούς.

Στον αιώνα μας διαπράχθηκαν εγκλήματα Γενοκτονίας εις βάρος και άλλων λαών που συνειδητά η Νέα Τάξη πραγμάτων προσπάθησε και προσπαθεί να υποβαθμίσει. Ένας από αυτούς τους λαούς, που έχει υποστεί όλες τις μορφές και τις μεθόδους Γενοκτονίας και συγκεκριμένα από το ίδιο στρατοκρατικό καθεστώς που είναι υπεύθυνο για το ολοκαύτωμα του αρμενικού λαού.